O DEGRESARE EFICIENTA
Nu este neobisnuit sa se omita aspecte importante dintr-un proces, atata vreme cat rezultatul este acceptabil. Un computer industrial in functiune, de exemplu, este luat ca atare, fara interventii, pana cand se blocheaza. Acelasi lucru este valabil si pentru degresanti, la care rar ne gandim de doua ori, dar care totusi joaca un rol vital in functionarea eficienta si in parametri a echipamentelor si utilajelor.
De exemplu, pentru curatarea murdariei si funinginii care se acumuleaza in timpul operarii se poate consuma multa energie. De fapt chiar un strat aparent nesemnificativ, de doar 0,25mm, de murdarie depusa pe serpentina unui schimbator de caldura poate duce la cresterea consumului de energie electrica cu 40%, ceea ce implica cresterea semnificativa a costurilor pentru desfasurarea activitatilor business-ului.
Ce aspecte fundamentale trebuie sa urmarim la alegerea degresantului?
Compatibilitatea sa cu suprafata tratata
Primul pas catre o degresare eficienta este sa cunoastem suprafata care trebuie degresata si sa verificam daca produsul ales este compatibil. De exemplu sticla necesita folosirea unui produs fara silicati, pentru a nu matui suprafata.
Degresantul este pe baza de apa sau de solventi?
Alegerea intre un degresant pe baza de apa sau de solventi este mai mult decat o chestiune de impact asupra mediului.
Solventii au fost mult timp cel mai popular si larg disponibil tip de degresanti, cu formule capabile sa dizolve grasimile si sa dizloce contaminantii dificili de pe piese si echipamente. Totusi mult solventi au un continut ridicat de COV (Compusi Organici Volatili), extrem de periculosi si riscanti pentru sanatate. In spatii inchise si restanse vaporii pe care ii produc sunt daunatori daca se inhaleaza si trebuie manipulati doar purtand echipamentul personal de protectie (PPE).
Alternativa este utilizarea degresantilor pe baza de apa. Solventii solubilizeaza si lichefiaza grasimile, in timp ce degresantii pe baza de apa utilizeaza tehnologia cea mai moderna a surfactantilor pentru a emulsifica murdaria grasa. Ei contin de asemenea agenti de penetrare, pentru a mari viteza degresarii. Pot fi la fel de eficienti ca si echivalentii lor solventi, dar au avantajul ca nu sunt inflamabili, sunt disponibili sub forma concentrata si nu produc vapori periculosi, deci se pot folosi in siguranta chiar in spatii inchise.
Totusi si degresantii pe baza de apa au niste limitari. Nu sunt potriviti pentru aplicatii din electronica si curatari ale echipamentelor electrice, unde rezistivitatea dielectrica (adica punctul la care un lichid conduce electricitatea) si evaporarea rapida ale solventilor permit ca echipamentul electric sa fie repus rapid in functiune.
Respectarea legislatiei specifice
Depinzand de specificul activitatii industriale, exista diferite restrictii legislative care precizeaza ce substante pot sau nu pot fi folosite pe diferite suprafete.
Spre exemplu industriile alimentara si a bauturilor necesita degresanti cu clasa alimentara NSF A1, ceea ce inseamna ca produsul in cauza se poate utiliza in zonele de procesare a alimentelor.
Alte ramuri industriale au reglementari care stabilesc cantitatea de Compusi Organici Volatili (COV) care se pot stoca intr-o locatie; daca se folosesc degresanti pe baza de apa, care au nivel redus al COV, se pot respecta cu strictete aceste reglementari.
Cea mai buna metoda pentru respectarea legislatiei in vigoare este deci sa investiti in degresanti specifici sectorului dumneavoastrv de activitate.
Desi vi se poate parea usor sa luati degresantii ca ceva simplu si de la sine inteles, trecandu-i cu vederea, managerii de intretiniere care stiu sa-si selecteze produsele cu atentie si care le evalueaza eficacitatea pot culege roadele chibzuintei lor. Si nu in ultimul rand, vor optimiza consumul de energie si vor profita de functionarea eficienta si costurile minime de productie. In multe moduri, alegerea informata a degresantilor va rasplaateste din plin.
Lasa un comentariu Anuleaza Raspunsul